sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Korsetti etenee

Korsettiprojekti alkaa vähitellen olla jo voiton puolella joten päätin viimein kirjoitella tännekin tarkemmin mitä onkaan tullut tehtyä.

Näidenkin ohjeiden perusteella voi periaatteessa joku korsetin tehdä mutta käytännössä kannattaa hankkia joko Johanna Pohjanmiehen korsettikirja (löytyy Belle Modestesta) tai Linda Sparksin Basics of Corset Building (omani tilasin Bookplussasta).

1. Mitat

Koska tarkoituksena oli tehdä korsetti mittojen mukaan, kaikki alkoi mittojen ottamisesta. Mitoissa voi hyödyntää myös valmista naisten vaatetuksen mittataulukkoa mutta kun tuo söpöliini on sen verran lyhytselkäinen niin valmiilla mitoilla ei sopivaa korsettia olisi syntynyt.

Otetut mitat: selän pituus, kädentien korkeus, rinnanympärys, rinnan yläpuolen ympärys, rinnan alapuolen ympärys, vyötärön ympärys, ylempi lantion ympärys. (Se mistä nuo mitataan selviää myöskin tuolta samasta mittataulukosta.

2. Kaava

Mittojen perusteella piirrettiin sitten korsetin kaava.

Isolle pahville piirrettiin reunaan pystyviiva, sitten toinen puolikkaan rinnanympäryksen päähän edellisestä.
Keskikohtaan eli 1/4 rinnanympäryksen kohdalle piirrettiin toinen pystyviiva kyljen sijaintia merkkaamaan.
1/10 rinnanympäryksen kohdalle piirrettiin vielä yksi pystyviiva merkkaamaan rinnan kohtaa.
Vaakaviivat piirrettiin eka kädentienkorkeuden kohdalle ("rintojen kohta"), toka selän pituuden kohdalle ("vyötärön kohta") sekä kolmas ylälantion korkeuden kohdalle (selän pituuteen 9cm lisää).

Sitten piirrettiin itse kaava.
Yläreunan ja alareunan piirsin haluamani kaaren mukaan, jonka jälkeen korsetti jaettiin haluttuun määrään palasia - mitä useampi palanen, sitä tukevampi lopputuloksesta tulisi (mutta myös sitä tarkempi pitäisi palasten kanssa olla. Päätin kokeilla 6 palasella.

Palojen piirtämisessä piti huomioida mitat:
- Yläreunassa palasten yhteismitan piti täsmätä rinnan yläpuolen ympärysmittaan eli rinnan kohdalle piti jättää sopiva kolo
- Tokan vaakaviivan eli vyötärön kohdalla palasten yhteismitan piti täsmätä vyötärönympärykseen vähennettynä halutulla kiristyksellä. Eli mitä enemmän vyötäröä kaventavan korsetin olisi halunnut, sitä isommat raot piirrettyjen palasten väliin olisi pitänyt jättää. (Tässä korsetissa kiristys on suht maltillinen)
- Kolmannen vaakaviivan eli lantion kohdalla  palasten yhteismitan piti täsmätä ylemmän lantionympäryksen kanssa. Käytännössä palaset tulivat kaavaan osittain päällekkäin, söpöliini kun on sopivan lanteikas.
- Vierekkäisten kappaleiden sivujen tuli olla yhtä pitkät.

Kuvassa valmis kaava jo silkkipaperille piirrettynä, alkuperäinen pahvi kun ei ollut enää käsillä siinä vaiheessa kun korjailin kaavaa sovitusversion jälkeen. 

Lopputulos piirrettiin sitten silkkipaperille ja sitten erilliseksi kaavapaloiksi
Palat kannattaa tosiaan ehdottomasti merkitä järjestysnumeroin ja merkkaamalla langansuunta. Kuvassa lyijykynämerkinnät eivät oikein näy, mutta nuo palat on tosiaan merkitty I - VI.

Palojen avulla tehtiin ensin yksikerroksinen sovitusversio jonka jälkeen kaavaa saattoi tarpeen mukaan korjailla (itse jouduin hieman kaventamaan kaavoja rinnan alapuolelta ja leventämään lantion kohdalta).

Sovitusversiosta ei tosin tullut otettua kuvia joten jatkan itse lopullisen korsetin tekoon.

3. Kankaat ja palaset

Koska olin tekemässä päällyskorsettia, tarvitsin varsinaisen korsettikankaan ja vuorikankaan. Korsettikankaan piti olla kestävää ja venymätöntä, päädyin sen kohdalla mustaan satiiniin ja sen päälle tulevaan siniseen pitsiin. Tosin monen mielestä pitsi oli enemmänkin turkoosia. No, eipä tuolla väliä.


Vuorikankaaksi löytyi mukavan pehmeä (silkkiä sisältävä) valkoinen harmaakuvioinen kangas.

Kaavojen avulla taitetusta korsettikankaasta leikattiin kangaspalat kullakin kaavapalalla ja lisäksi ensimmäisellä ja viimeisellä kaavapalalla leikattiin ylimääräiset kangaspalat. Ylimääräisiä kangaspaloja tarvittiin nimittäin tukikankaina etupuolen plansettia ja takaosan sirkkoja varten.
Kangaspaloihin tuli sivuille 2,5 sentin saumavarat, ylös ja alas saumavaroja ei tarvittu.
Lisäksi halusin etuosaan koristeeksi pitsiä joten leikkasin kaavapaloilla I ja II pitsistä palaset.

Myös taitetusta vuorikankaasta piti leikata kaikki palaset.

4. Ompelua

 Asettelin pitsi- ja satiinipalat päällekkäin, kiinnitin viereiset palaset nuppineuloilla toisiinsa ja ompelin saumat. (Lankana kannattaa siis käyttää tavallista paksumpaa lankaa, korsetti kun joutuu tavallista vaatetta kovemmalle koetukselle)

Lopputuloksena oli neljä kappaletta, vasen ja oikea päällys ja vasen ja oikea vuori. Saumat silitettiin auki ja käännettiin.

Koska valitsemani vuorikangas oli niin ohut, ei luukujia kannattanut tehdä vuorikankaaseen vaan paras vaihtoehto oli tehdä luukujat satiinin saumanvaroihin:
Kuva on otettu myöhemmässä työvaiheessa, luukujia ommeltaessa vuori ei tietenkään vielä ollut tuossa tiellä.

5. Plansetti

Plansetin kiinnityksen tein itse kotona Sparksin kirjan mukaisesti joten en tiedä olisiko kurssilla neuvottu asia eri tavalla.
(Enkä sitten muistanut ottaa tästäkään mitään kuvia itse työvaiheesta... jos joku kaipaa tarkempia ohjeita niin kyselkää)

Plansetin kiinnitystä varten korsettikangas, vuorikangas ja tukikangas (oikean puolen kappaleet) asetettiin oikeat puolet vastakkain ja plansetin silmukkapuolta apuna käyttäen merkattiin nuppineuloilla itse silmukoiden kohdat etureunaan. Sitten kankaat ommeltiin yhteen etureunan kohdalta jättäen tyhjät kohdat silmukoiden kohdille.
Kankaat käännettiin nurjat puolet vastakkain ja aivan taitoksen reunaan ommeltiin uusi sauma, jälleen jättäen tyhjäksi silmukoiden kohdat.
Plansetin silmukkapuoli työnnettiin paikalleen saumanvarojen väliin ja plansetin toiselle puolelle ommeltiin uusi sauma pitämään plansetti paikallaan.

Seuraavaksi vasemmat satiini- ja vuorikappaleet asetettiin oikeat puolet vastakkain ja ommeltiin yhteen etureunan kohdalta. Kankaat käännettiin nurjat puolet vastakkain ja käyttäen silmukkapuolen silmukoita apuna toiseen palaan merkattiin silmukoiden kohdat ja merkattuihin kohtiin tehtiin pienet reiät.
Plansetin nuppipuoli laitettiin paikalleen, nupit rei'istä ujuttaen. Tämän jälkeen myös nuppipuoli kiinnitettiin ompelemalla toinen sauma plansetin taakse. Lopputulos näyttää tältä:

 
5. Sirkat

Koska korsetti olisi tarkoitus kiristää takaa nyöreillä, tarvitaan taakse sirkat joiden läpi nyörit pujoteltaisiin.

Tukikangas on jälleen ommeltu ensin takareunasta oikeat puolet vastakkain, sitten käännetty takapuolelle ja taittaen sen toinen reuna tukikankaan ja vuoren väliin siihen on ommeltu kaksi saumaa. Kumpaankin reunaan siis muodostuu luukuja ja keskellä olevaan tilaan tulee myöhemmin reiät sirkkoja varten.



6.
Edellisissä kuvissa näkyy itse asiassa jo seuraavaakin vaihetta eli niissä on jo ylänauhat

Ylä- ja alareunoihin tulee tosiaan vinonauhat, jotka ommellaan ensin etupuolelta ompelukoneella, jonka jälkeen nauha käännetään takapuolelle ja ommellaan käsin kiinni. Käsin ommellessa kun neulan pystyy koukkaamaan nauhan sisäpuolelta eikä kumpikaan ommel siten näy etupuolella lainkaan. (Sitten kun vielä osaisi ommella suoraan käsinkin ommeltaessa...)


Eli jäljellä olisi nyt vielä sirkat, luiden laittaminen paikoilleen, alanauhan ompeleminen, nyöritys sekä lisäkoristelu.

--
My apologies for not translating all of this now.
For anyone wanting to make their own corset I heartily recommend Basics of Corset Building by Linda Sparks.

--Timo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti